Läs vinnarnovellen!

En bror och hans syster

Av Astrid Nyblom, Karlskrona. Hon vann Berättarkrafts skrivtävling för unga, 2018. Årets tema var skräck. Novellen är också publicerad i Blekinge Läns Tidning och Sydöstran. GRATTIS Astrid, säger vi från Berättarkraft!

Det finns vissa saker i livet som aldrig lämnar en. Personer, minnen och handlingar. Min bror. Min underbara men samtidigt hemska bror.

När vi var små gjorde vi i princip allt tillsammans. Vi lekte med varandra, badade, delade rum och bråkade. Vi var nästan oskiljaktiga fastän vi var bror och syster. Jag älskade honom, men det fanns ett problem. Han blev väldigt ofta arg på mig och kunde slå mig. Hårt. Eftersom jag visste att det skulle bli värre om jag gav igen, sprang jag bara ifrån honom gråtandes. Efter några timmar kom han alltid tillbaka med sina förlåt och ett väldigt dåligt samvete. Jag förlät honom, men blev mer och mer medveten om hur lätt till ilskan han hade det.

 Utbrotten blev värre ju längre tiden gick och för varje bråk drev vi längre och längre ifrån varandra. Så småningom lugnade han sig och hans utbrott upphörde nästan helt, men det som hade hänt kunde inte bli ogjort mellan oss. Jag gillar inte att tänka på det men jag var rädd för honom. Hans sätt att drivas av sin ilska ger mig fortfarande en stark känsla av att vilja fly. Om bara andra hade haft den känslan.

Jag var kanske fjorton år när det hände. Min bror och jag umgicks inte på samma sätt som när vi var mindre, men vi småpratade ofta. På något sätt, nu i efterhand kommer jag inte ihåg hur, började vi prata om grannparets nya bebis. Jag hade själv gått över till dem med pappa för att gratulera tidigare och det var då jag hade träffat deras nyaste familjemedlem. Hennes händer var så små och famlade i luften som om hon ständigt letade efter något. Och även om hon endast var tre veckor hade hon eförvånansvärt mycket hår på sitt lilla huvud. Jag minns att jag tänkte på min bror. Vi var båda inte så stora fan av bebisar, men den här var verkligen ett undantag. Så när vi hade ett utav våra småprat och kom in på grannarna sa jag:

“ Du måste se deras dotter, hon är så fin”, varpå han svarade, “är det hon som skriker så hemskt mycket?”. Jag ryckte nog på axlarna, för jag hade inte hört så mycket skrik från bebisens håll, och frågade hurså. Nu i efterhand när jag spelade upp alla dessa minnen, lägger jag märke till att han undvek att svara på min fråga. Kanske hade resultatet förändrats om jag bara hade pressat honom att svara. Men det gjorde jag aldrig.

Någon vecka efter att vi hade haft vårt småprat försvann en utav våra katter. Jag minns att jag inte grät så mycket eftersom hoppet om att katten skulle komma tillbaka levde kvar inom mig. Men det hoppet dog ut väldigt snabbt. Jag hade bestämt mig för att försöka leta efter katten i skogen intill vårt hus. Det var skymning, så jag hade tagit med mig en ficklampa och tänkt att jag bara skulle leta en kort stund. Jag lockade och ropade på henne samtidigt som jag klev längre och längre in i skogen. Bortsett från vinden som svepte fram bland löven hördes bara mina fotsteg och med jämna mellanrum min ängsliga röst. Till sist beslutade jag mig för att ge upp. Det var då jag såg henne. Hon låg intill en stor gammal ek bland löven. Åsynen av henne fick mig att vilja spy och jag minns fortfarande den vidriga stanken. Jag vet inte vad jag tänkte, men jag vände mig tvärt och sprang mot mitt hus. Mitt hjärta bultade snabbt, för snabbt och jag svettades men inte bara av ansträngningen av att springa. När jag kom hem kom tårarna. Jag minns att pappa frågade om jag hade hittat henne och att jag förtvivlat skakade på huvudet men sen kom på att jag hade sett hennes kropp och mitt skakande blev nickar. Än idag kan jag inte riktigt förmå mig att berätta vad jag såg där ute i skogen. Det såg ut som om någon hade vänt på henne ut och in. Och när mina föräldrar begav sig ut för att leta efter henne, kunde de aldrig hitta henne oavsett hur mycket jag försökte förklara vägen. Men jag vägrade följa med ut dit. Aldrig, sa jag till mig själv. Min bror sa nästan ingenting. Jag minns att innan hon hade försvunnit hade han klagat över hennes ständiga jamande.

För mig passerade ett väldigt tungt år. Jag saknade min katt väldigt mycket, och mina drömmar bestod nu endast av skräckinjagande bilder av hennes lemlästade kropp. Grannparets dotter växte sakta men säkert. Ibland fick jag vara barnvakt och om jag ska vara helt ärlig mot mig själv var det det jag såg mest fram emot i mitt liv. En sommarkväll när jag passade henne för att hennes föräldrar var ute på bio, skulle jag gå på toa. Det tog högst två minuter. När jag kom tillbaka till hennes barnkammare var det tomt. Jag ropade förtvivlat på henne, och en kall känsla grep tag i mig. Jag sprang runt i huset som en galning, jag letade under soffor och bord men hon var som bortblåst. Plötsligt mindes jag. Med minnet av min katt i huvudet sprintade jag ut ur huset, över till vår tomt och in i skogen. Jag visste inte var jag skulle tills jag hörde henne skrika. Det varade endast några få sekunder innan det slutade abrupt, men jag hade nu ett hum om var jag skulle. På mina armar hade håren ställt sig upp och jag kände rysningar fara längs hela min kropp. Jag visste att jag skulle hitta något jag inte ville hitta.

Mina fötter förde mig fram till en liten å efter några minuter. Han stod där med hennes kropp i sin famn och jag visste att jag hade kommit för sent. Hennes läppar var blåa och hennes fingrar som jag alltid hade fascinerats över var nu alldeles stilla. Jag trodde då att jag aldrig skulle få veta vad som var värst, att se min bror inse att han hade mördat ett oskyldigt barn eller att barnet aldrig skulle få växa upp. När han såg mig började vi båda gråta. Och jag visste att på något sätt var det mycket värre att se min bror gå sönder.

astridnyblom (3)

Astrid Nyblom med blommor, bokpaket (The Hate U Give, Norra Latin och Ordbrodösen), check på 2000 kronor och diplom under prisutdelningen på Blekinge bokmässa 3 mars 2018.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.