Vinnarna av Berättarkrafts skrivtävling 2016

IMG_5523

1. Det förlovade landet av Saga Miketinac vann första pris i Berättarkrafts skrivtävling 2016 med motiveringen: Saga Miketinac använder Berättarkrafts tema ord som fängslar på ett både poetiskt och listigt sätt i sin välskrivna novell Det förlovade landet. Med sin vackra och självklara text formulerar hon eviga existentiella frågor om identitet och språk. Saga Miketinac undersöker ordens betydelse för vilka vi är och kan vara. Tidlöst, originellt, väldigt bra.

Jag ser henne i trädgården när jag blundar hårt. Hon har en tunn kam i handen, den skaver mot min kliande hårbotten när hon rycker den genom tovorna. Hennes händer äger en mjukhet och en hårdhet på samma gång, en slags moderlig effektivitet som hon anlagt genom åren som lärarinna och mor till fem flickor. Det är samma typ av rörelse som när hon hackar lök på köksbänken eller plockar ner trosor från torkvindan på senvåren. … Läs hela novellen här.

2. Jag skulle vilja kalla det vackert av Annie Sunesson vann andra pris i Berättarkrafts skrivtävling 2016 med motiveringen: Annie Sunesson imponerar med sin mogna novell Jag skulle vilja kalla det vackert där hon på ett äkta och avskalat vis lyckas skildra det mest vanliga, en separation, med egen röst och fin tonträff. En nedtonad sorg går rätt in i juryns hjärtan.

Vi sitter på kanten av vår gemensamma dubbelsäng i vårt gemensamma sovrum i vår gemensamma lilla tvåa. Det är du och jag. Det är tidig eftermiddag och solen lyser in genom det smutsiga fönstret. Ingen av oss har putsat det. Jag vet inte varför.

Vi stirrar ner i parkettgolvet. En spindel vandrar runt borta i hörnet. Ingen säger någonting. Jag sneglar upp på dig. Du ser sammanbiten ut. … Läs hela novellen här.

3. Starka röster och tomma ord av Louise Wilson vann tredje pris i Berättarkrafts skrivtävling 2016 med motiveringen: Som en falsk vän vars förföriska ord överröstar allt annat – så beskriver Louise Wilson den inre röst som leder in på en väg utan återvändo. Den korta texten bärs av stor psykologisk insikt och ett målande språk. Stor dramatik i litet format.

Dagen blöder ner rakt i horisonten och försvinner in i den plats där himmel och jord möts. Takfläktens snabba rytm synkar med mitt hjärta och min arm vilar tungt på min panna. När som helst nu, kommer han att läcka ur skuggorna i mitt rum. Solen fortsätter att sjunka lågt över horisonten. Utanför kyls trottoarerna sakta ner och strimmor av ljus skiftar i gyllene rektanglar över mitt skrivbord. … Läs hela novellen här.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.