Vinnarna i årets skrivtävling

Juryn hade ett mycket svårt arbete när man skulle välja ut de tre bästa texterna bland ett åttiotal tävlingsbidrag i årets skrivtävling. Temat för 2020 var

Vinnarna i 2020 års skrivtävling, Élena Andersson, Elin Aronsson och Engla Sabel.

1:a pris Elin Aronsson – En skur av dis 

Juryns motivering: I en tid av klimatförändringar belyser novellen En skur av dis att vi alla är en del av samma kretslopp. En vattendroppe tar oss med på en resa från ett moln i atmosfären ner till fisken på havets botten. Författaren understryker med tidlös skärpa och finurligt språk hur vi alla är betydelsefulla beståndsdelar av ett större sammanhang.

2:a pris Élena Andersson – Hör Inget, Ser Inget, Säger Inget

Juryns motivering: I Hör Inget, Ser Inget, Säger Inget får vi följa Simon, som hamnat i kläm mellan sin barndomsvän Eddy och den nye vännen Chapo. Med en tempofylld prosa och fin berättarton gestaltas den press som Simon lever under, i en verklighet där vänskapens lekfullhet snabbt kan slå över i våld. Hör Inget, Ser Inget, Säger Inget är varken rädd för undertext eller att gestalta verklighetens råa mörker.

3:e pris Engla Blad – Meningen, en bekännelse

Juryns motivering: I Meningen, en bekännelse sker en lekfull intervju med varje beståndsdel av det som bildar meningen. Den stora och den lilla bokstaven, ordet, kommatecknet, frågetecknet, utropstecknet, frågetecknet och slutligen punkten, har alla sin syn på sig själva och sin uppgift. Men trots att var och en har sin plats och sitt temperament är de alla avhängiga varandra. Med humor, rebellisk ton och charmig formmedvetenhet visar novellen hur normer finns ända ner på meningsnivå, men också hur viktigt det är att läsa mellan raderna.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.